PROJECT—Civic

Sacramento Zoo Giraffe Barn And Viewing Deck

Client: Sacramento Zoological Society

Size: Giraffe Barn: 3,765 sq. ft.

Completion: February 2010

Delivery Method: Design-Build

Location: Sacramento, CA

Service: Programming, Architectural Design, Construction Documentation, Construction Support

Principal-in-Charge: Mike Corrick

Director of Design: Andrew McPherson

Project Administrator: Anthony Arroyo

General Contractor: Otto Construction

Civil Engineer: TSD Engineering

Structural Engineer: Buehler

 

PROJECT DESCRIPTION

The Giraffe Barn and Viewing Deck project was a response to the Zoo’s expanding giraffe program, which resulted in a new state-of-the-art giraffe housing and care facility and elevated viewing deck for Zoo visitors. The textures, material and details are rustic and refined with an aesthetic gesture to the color of the giraffes. The giraffe motif is reinforced by using giraffe profiles in the structural brackets at the viewing platform and on the shutters of the barn.

The design intent was to invite the Zoo visitor into the world of the giraffe by placing a viewing deck that is surrounded on three sides by the giraffe exhibit roaming area. The deck is raised and accessed by an elegant dual ramp, transitioning visitors into the expansive space and views into the giraffe’s taller world. Adults and children alike meet these incredible animals eye-to-eye, providing a hands-on and up-close experience that both raises awareness of giraffes and promotes future participation in giraffe conservation efforts.

Contact us about this project!

AWARDS

2011 National Concrete Masonry Association (NCMA) / ICIP Design Awards – Judges Honorable Mention

VIEW SIMILAR PROJECTS