PROJECT—Healthcare, On the Boards

UC Davis Health System Pavilion New 3.0T MRI Installation

Client: UC Davis Health System Facilities Design & Construction

Size: 3,068 sq. ft.

Location: Sacramento, CA

Principal-in-Charge: John Flath

Senior Project Manager: DeAnn Splinter

Project Architect: Shawn Lankford

Senior Project Coordinator: Eric Tien

Senior Design Technician: Jinnelle Fong 

Mechanical Engineer: Turley & Associates

Electrical Engineer: EDGE

Structural Engineer: Buehler

Cost Estimating: Hunter Pacific

Equipment: Criterion Systems

PROJECT DESCRIPTION

In April of 2015, Nacht & Lewis completed a feasibility study for the expansion of the MRI imaging suite in the recently completed Healthcare Pavilion Building at UCDMC. Design feasibility study services included architectural planning and detailed site investigations, structural, mechanical, electrical, plumbing, vibration & acoustical analysis, magnetic field interference and shielding analysis and RF shielding recommendations.

The MRI project at UCDMC involves the construction of a new Siemens Skyra 3.0T MRI imaging suite in an existing radiology support space directly adjacent to the existing MRI imaging service area in the newer Pavilion building. The space will feature a “Sentient” patient experience system (similar to GE cares) to allow patients some control of their imaging environment to relax them and provide better imaging outcomes. The location of the new MRI is optimal because it will allow for a control area in close proximity to the existing MRIs with shared existing patient prep areas while maintaining the general character of the safety zones around the MRI service area.

Areas displaced by the new MRI will be relocated to a new location (currently shell space) that remains within close adjacency to the served use, namely computed tomography, an ultrasound room, clean utility room, storage room, office space, a resident locker room and new staff break room with an addition of a staff break room. While some are code required, they can generally be classified as “soft space” and included in the scope of work as a planned relocation of services to an existing shell space of similar size and conveniently located in close proximity to the existing radiology department.

Contact us about this project!

VIEW SIMILAR PROJECTS